BoneBrass


BoneBrass: is een Nederlands trombone ensemble die op enthousiaste wijze, warme en vocale koperklanken ten gehore brengt. Het ensemble beheerst een grote diversiteit aan muzikale stijlen en de concerten met presentatie zijn daardoor  steeds weer verrassend.

Door de jaren heen is BoneBrass een gewaardeerd  ensemble geworden. Men speelde o.a. meerdere keren live voor de radio en was diverse keren voor de televisie te zien. Ook maakte het ensemble een tweetal cd’s. Hun eigen kwartet arrangementen zijn uitgegeven bij Bronsheim muziekuitgeverij.

BoneBrass bestaat momenteel uit de trombonisten Jan Bults, Joop Mars en Gert van Veldhuizen.
BoneBrass, AVRO Spiegelzaal, Concertgebouuw Amsterdam

De concertpodia die  worden bezocht varieren van kamer, theater, kasteel, concertzaal, tuin, studio tot kerk. BoneBrass werkt regelmatig samen met andere artiesten en de leden spelen freelance voor projecten.

Enkele reacties na concertbezoek: …..geweldig genoten, muzikaal, veelzijdig, verrassend, leerzaam, veel kleurig, met plezier gebracht, gevoelig, gepolijst, prachtige sonore klanken….. 

 

Uniek geluid: De trombone staat weer volop in de belangstelling vanwege de unieke soundeigenschappen en repertoire mogelijkheden. Een trombone kan immers vocaal, sonoor, intiem, emotioneel, uitbundig, romantisch, grappig en majestueus klinken. Met de klank van het instrument valt gemakkelijk een formele sfeer te kneden, hoewel lichte muziek een trombone ook niet misstaat.

Naast het muzikale aspekt is ook het visuele aspekt van een trombone ensemble een niet onbelangrijk in het oogspringend detail. Dat komt door de unieke traploos beweegbare schuif van het instrument. Doordat een trombonist met twee nauwkeurig op elkaar afgestemde buizen door de zeven posities heen en weer kan schuiven wordt er verschil in toonhoogte gemaakt.

Hierbij is een flexibele en controleerbare lipspanning vereist. Afgezien nog van het feit dat er een bepaalde luchtcapaciteit nodig is maken deze variabelen het bespelen van een trombone tot een van de moeilijkst bespeelbare blaasinstrumenten. Uiteraard vergt dit de nodige discipline en uithoudingsvermogen van de muzikanten.

 

 

Hoogtepunten: uit het bestaan van BoneBrass zijn onder meer:

 • muzikale medewerking verleend aan TV en Radio opnames van het Programma “Nederland Zingt”,
 • tijdens het tien jarig bestaan is er een live radio4 optreden verzorgd voor de AVRO vanuit het Concertgebouw te Amsterdam met presentator Hans van den Boom,
 • concerten met de bekende organist Stef Tuinstra,
 • een drietal concerten met het kamerkoor PURSANG uit Rosmalen o.l.v. de bekende koordirigent en violist Reinier Wakelkamp in een programma getiteld: Vergeten Salzburger kerkmuziek: “Menselijke stem en warme koperklank van trombones vloeien ineen.”,
 • muzikale medewerking verleend te samen met de bekende organist en orgelbouwer Bernhard Edskes bij de heropening van de geheel gerestaureerde kerk in Nieuw Scheemda,
 • een tweetal concerten in de serie “Meesterlijk klassiek” in “theater De Meenthe”,
 • een aantal concerten met het Noord Nederlands Jagerskoor,
 • een concert in het bekende Noord Hollandse Santpoort ’t Mosterdzaadje,
 • een concert in Dalen samen met de zeer virtuoze accordeonist Johan Kleine,
 • een viertal jubileumconcerten met de virtuoze organist Arian van der Mark
 • samenwerking met Gem. Zangver. “Vivente” in Venlo in “Vesperae solennes de confessore” van Mozart,
 • tot twee maal toe een concert verzorgd in de gerenommeerde klassieke concertserie te Oud Avereest,
 • tot twee maal toe een concert verzorgd in de gerenommeerde klassieke concertserie te Dalfsen,
 • en natuurlijk de zeer vele concerten die we op zelfstandige basis geven in samenwerking met een culturele commissie of in een kamermuziekserie elders.
   

× Whatsapp